All for Joomla All for Webmasters

Az Esztergomi Várszínház és referenciái:

 

Esztergom az államalapítás legfontosabb színhelye.
Az esztergomi várhegy a templomok hegye. Géza fejedelem, és az államalapító István király palotájának falmaradványai között működő Vármúzeum, a múzsák temploma. Közvetlen szomszédságában pulzál az Esztergomi Várszínház, mely az érzékek temploma. A hajdani Szt. Adalbert székesegyház romjain épült ujjá Európa harmadik legnagyobb temploma az Esztergomi Bazilika. Az Esztergomi Várban Vitéz János érsek, a reneszánsz kor kiemelkedő polihisztorának dolgozószobája falán, vélhetően Sandro Botticelli keze nyomának alkotása hirdeti e hely különleges varázsát, szellemi és történelmi rangját.
 
Az Esztergomi Várszínház 1990 óta működik rendszeresen, folyamatosan, megszakítás nélkül; évadja júniustól augusztus végéig tart, nagy részben hétvégi előadásokkal. A műsorterv összeállításakor tudatosan törekedtünk az új színházi értékek létrehozása mellett, a színházi műfajok mindegyikéből színre vinni néhány jeles produkciót.
Színházépítő, kultúrateremtő törekvéseink lényeges motivációja, hogy évről évre rendszeresen fellépési lehetőséget biztosítsunk a határon túli színházak művészeinek, megismertetve a hazai és külföldi közönséggel ezeket a színházakat, hírt adva létezésükről, láttatni művészi törekvéseiket, eredményeiket. Az Esztergomi Várszínház több mint két évtizede vallja: a határokon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítik és megteremtik a szellemi és kulturális értelemben is egységes Magyar Nemzet kialakulásának feltételeit.
E területen a színházi világban elsőként biztosítottunk és biztosítunk a jövőben is bemutatkozási lehetőséget egy – egy határon túli színház számára.
 
Történelmi dráma, abszurdjáték, vígjáték, musical, opera és idegen nyelvű előadások várják évről-évre minden nyáron Esztergom közönségét, a városba látogató hazai és külföldi turistákat.
 
Opera
Az opera műfajának meghonosítási kísérlete az Esztergomi Várszínház színpadán az 1998-as évadban kezdődött Mozart: Varázsfuvola c. darabjának színrevitelével. Az előadás a vártnál nagyobb érdeklődést keltett mind a hazai, mind a városban tartózkodó külföldi turisták körében. 1999-es évadban Mozart: Don Giovanni c. művét mutattuk be az Operaház művészeinek közreműködésével. 2000-ben a Mária evangéliuma c. rockoperát mutattuk be a Nagyváradi Szigligeti Színházzal közösen, valamint műsorra tűztük a Kolozsvári Operaház Erkel F.: István király című operájának előadását. 2001-ben Erkel Ferenc: Bánk bán darabját mutattuk be, 2002-ben pedig Erkel Ferenc: Bátori Mária c. operáját vittük színre. A műfaj rendszeres megjelenítésével kívánjuk a külföldi turizmus képviselői számára vonzóbbá, ezáltal ismertebbé tenni hazánk szellemi, történelmi múltját, kulturális értékeit.
2003-ban a Debreceni Csokonai Színház Domenico Cimarosa: A titkos házasság c. operáját mutattuk be.
A bazilika oszlopcsarnoka előtti lépcsősorra épített színpadon 2009-ben a 100 tagú cigányzenekar és Szentpéteri Csilla közös koncertje, 2010-ben Al di Meola, az Experidance együttes táncszínházi előadása és a Dohnányi Szimfonikus zenekar várta a közönséget.
 
Határon túli és idegen nyelvű előadások
A határon túli színjátszás képviselőinek rendszeresen biztosítottunk és a jövőben is biztosítunk fellépési lehetőségeket az Esztergomi Várszínházban, megismertetve ezeket a társulatokat és eredményeiket a hazai és a külföldi közönséggel. 1999-től az együttműködést közös bemutatók létrehozásával kívánjuk hatékonyabbá tenni. A szabadtéri színházak együttműködésének lehetőségeit szolgálja, bevonva a határon túli színházakat is, Verebes Ernő: Sardaffass, a hímboszorkány c. szürrealisztikus látomásának színrevitele, mely a Beregszászi Illyés Gyula Színház, a Közép-Európa Táncszínház, a Zsámbéki Szabadtéri és az Esztergomi Várszínház közös ősbemutatója volt 2000-ben. 2001-ben a Beregszászi Illyés Gyula Színház, az Esztergomi Várszínház és a Kisvárdai Várszínház John Gay: Háromgarasos opera c. színművét mutatta be. 2002-ben az Esztergomi Várszínház és a Nagyváradi Szigligeti Színház Presser–Adamis–Déri–Pós: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. darabját mutatta be. A Temesvári Színház Hegedűs a háztetőn c. előadását 2002 nyarán olyan érdeklődéssel fogadta a közönség, hogy 2003-ban közkívánatra ismét műsorra tűztük.
A Szatmárnémeti Északi Színház Presser Gábor–Sztevanovity Dusán–Horváth Péter: A Padlás c. előadásával szerepelt Esztergomban, 2004-ben az Anconai szerelmesek c. zenés darabbal. A Beregszászi Illyés Gyula Színház Juhász Ferenc: A szarvassá változott fiú című előadását adta elő. A Révkomáromi Jókai Színház, Jókai Mór: Gazdag szegények c. darabjával szerepelt.
2005-ben először az Esztergomi Várszínház idegen nyelvű előadások műsorra tűzésével kívánta szélesíteni repertoárját. A Bambergi Hoffmann Theater Friedrich Schiller: Stuart Maria c. német nyelvű előadással a német nyelvű turizmus résztvevői számára igyekeztünk előadást biztosítani. Természetesen ez az előadás segíthette a németül beszélő, tanuló hazai közönség nyelvtudás fejlesztő készségét is.
Reményeink szerint a környéken élő német anyanyelvű kisebbségnek szánt gesztusértéken túl az előadás más, az EU-s országok kulturális együttműködésének szándékát is közvetíti.
Hasonló céllal tűztük műsorra a Nyitrai Old Theater: Franciska története c. előadását, melyet szlovák nyelven adtak elő a bábosok. A magyarországi szlovák anyanyelvű, környéken élő gyerekközönségen túl, a szlovákul nem beszélőknek a gesztus, a testbeszéd iránti kézséget növelheti a minden tekintetben rendhagyó kísérlet.
 
2007-ben a Szabadkai Színház Záróra, a Révkomáromi Színház Vérnász és a Nagyváradi Színház Tudós nők című előadása volt látható.
 
2010-ben és 2011-ben:
- a révkomáromi Jókai Színház az Anconai szerelmesek című előadásával szerepelt az esztergomi várszínházban, a temesvári Csiky Gergely Színház Rosencratz és Guldenstein című Uniter-díjas előadásával 2010-ben vendégszerepelt Esztergomban.
 
2012-ben:
- Theater & Picknick,
Duna-menti városok fesztiválja, német, osztrák, román, szlovák és magyar előadók részvételével (Danu bus on tour) - A Vaszary Kolos Kórházzal együttműködve egész napos véradás
- az észak-komáromi Jókai Színház Tetemrehívás című produkciója került bemutatásra
 
2013-ban:
- Geszti Péter - Békés Pál - Dés László: Dzsungel könyve című musical vendégszerepel a Nagyváradi Állami Színház Lilliput és a Szigligeti Társulatának közös produkciójaként.
 
A jövő színházszerető és értő generációjának felnevelését szolgálja a már 16. alkalommal megrendezett Bábostábor. Mind a szülők, mind a gyerekek részéről egyértelműen pozitív, elismerő, és köszönő visszajelzések érkeztek hozzánk. A legbiztosabb kritika hogy jó páran már a tábor végén jelezték a jövő évi részvételi szándékukat.
Színházunk tanúbizonyságot tett arról, hogy a színház kultúra és értékteremtő szerepe mellett, identitásképző, közösségszervező, és gazdaságfejlesztő létforma.

Please publish modules in offcanvas position.